back to top
24.2 C
Beograd

Kako do perfektno uređene bašte – saveti za početnike

Več sa prvim zracima sunca, svi koji žive u kućama sa dvorištem teže da provedu što više vremena u svojoj privatnoj zelenoj oazi. Kako bi ugođaj na otvorenom bio doveden do maksimuma, neophodno je da održavate baštu odličnog izgleda.

prikaz lepo uredjene bašte 

Mnogima koji se do sada nisu oprobali u baštovanstvu, ovaj posao teško ide. Baš zato smo odlučili da vam u narednim redovima predočimo osnovne informacije o održavanju dvorišta i bašte. Nastavite sa čitanjem i saznajte kako da svoje dvorište pretvorite u zeleni vrt iz snova!

#1 Birajte kvalitetan i pouzdan baštenski alat

Za održavanje saksijskih, žbunastih biljaka, drveća, ali i žive ograde i travnjaka neophodan vam je pouzdan alat koji će dugo biti vaš saveznik u bašti i odgovaraće na sve zadatke koje mu nametnete. 

Savetujemo vam da se odlučite za kupovinu kvalitetnih alata renomiranih proizvođača, zahvaljujući kojima ćete postići odlične rezultate rada, kreirati, ali i održavati perfektu baštu!

U vašoj kolekciji alata treba da se nađe onaj baštenski alat koji odgovara na sve zahteve koje vam bašta nameće. Ukoliko imate travnjak, kosačica ili trimer za travu sasvim sigurno bi trebalo da budu deo vašeg asortmana alata, dok su za živu ogradu neophodne makaze za živicu. 

Uz kvalitetne kosačice lako ćete održavati travnjak, dok ćete uz makaze za živu ogradu, živicu dovesti do perfektnog izgleda. Izuzev toga, za zalivanje bašte nabavite dugačko crevo za zalivanje, kako bi vam ovaj posao bio izuzetno jednostvan. 

Biće vam potrebne i klasične baštenske makaze, motičica za sađenje biljaka, baštenske rukavice i metla. Navedeni baštenski alati i pribor spadaju u osnovna pomagala koja bi trebalo da imate ako želite da vaše dvorište i bašta uvek budu uredni, te da maksimalno uživate u provedenom vremenu na otvorenom. 

U skladu sa zastupljenim biljnim kulturama u vašoj bašti, redovno dopunjavajte kolekciju alata i trudite se da ih uvek održavate u optimalnom stanju. Uz kupovinu alata stići će i uputstvo za upotrebu, te vam savetujemo da se vodite savetima koja pročitate. 

#2 Kako da odaberete biljke za dvorište? 

cveće u saksiji

Dolazimo do jednog od glavnih segmenata raskošne bašte – biljaka. Mnogi koji se tek upuštaju u baštovanstvo, ne mogu sa lakoćom odabrati biljke za dvorište. Kako biste tokom cele godine mogli da uživate u svom vrtu, trebalo bi da razmišljate o nekim važnim stavkama. 

Prva stavka na toj listi je sasvim sigurno odabir biljaka za dvorište prema uslovima u vašem dvorištu. U tom smislu, trebalo bi da se zapitate da li u dvorištu preovladava sunce ili je u većem delu dana zastupljena hladovina. Nakon toga, iz rasadnika, uz savetovanje sa stručnim licima odaberite biljke u skladu sa vremenskim uslovima. 

Još neka pitanja na koja vam treba odgovor jesu: kada se koja kultura sadi i koliko su određene biljke zahtevne za održavanje – od zalivanja, preko prskanja, pa do đubrenja. 

Neke od najpopularnijih biljaka koje vole hladovinu su raskošne hortenzije, žbunasta biljka šimšir i jagorčevina. Sa druge strane, kaktusi i sukulenti su biljke koje vole visoke temperature, sunce i malo zalivanja. 

Za sve one koji nemaju vremena za bavljenje baštom, odličan izbor su biljke koje ne zahtevaju puno održavanja. Neke od klasičnih baštenskih biljaka koje će vas zadiviti svojim cvetovima, a ne zahtevaju puno truda su kadifa, petunija, dan i noć, lepi Jova i verbena. 

Što se održavanja biljaka tiče, vodite se onim što vam stručnjaci savetuju, pratite upustva za zalivanje, đubrenje i orezivanje, te ćete dugo ćete uživati u prelepo uređenoj bašti. Posebnu pažnju biljkama neophodno je posvetiti tokom letnjih i zimskih meseci, kada su one izložene ekstremnim temperaturama, te je veća verovatnoća da ih istresirate. 

#4 Baštenski nameštaj – napravite maksimalni ugođaj u svojoj zelenoj oazi

Da biste zasta mogli da se opustite u okućnici, a ne samo da je posmatrate izdaleka, neophodan vam je udoban i kvalitetan baštenski nameštaj

Idealno bi bilo kada biste u dvorištu imali trem, pergolu ili suncobran, kako biste i u najtoplijim danima mogli da pronađete osveženje na otvorenom i ispod odabrane nadstrešnice smestili baštensku garnituru.

Baštenska garnitura će vam dobro doći za uživanje sa porodicom, ali i prijateljima koji vas posećuju. Za posebnu dozu uživanja, u dvorište možete instalirati platnene ili mrežaste ležaljke i time upotpuniti prekrasni ambijent vaše bašte. 

Izuzev biljaka i baštenskog nameštaja, u prostor oko kuće možete uneti i zanimljivu dekoraciju – fenjere, baštenske figure, mirišljave sveće, dekorativne jastuke i slično. Naravno, možete se upustiti i u neke ozbiljnije projekte, te u vaš vrt dodati i fontanu, velike saksije neobičnog dizajna, raskošne tropske biljke i tome slično.

U zavisnosti od efekta koji želite da postignete, odaberite i biljke, ali i dekoraciju za baštu. Naši predlozi samo su osnova od koje možete poći. Dobra vest je da kada je reč o bašti, prostora za dorađivanje uvek ima

Nadamo se da vam je naš tekst bio interesantan, ali i pružio korisne informacije koje će vam pomoći da se upustite u proces uređenja bašte.

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju