back to top
3.8 C
Beograd

Facebook oglašavanje za male biznise – Kratki vodič 2021

Facebook ima više od milijardu korisnika, pa je neprihvatljivo reći da ova stranica nudi ogromne mogućnosti oglašavanja. No, prije nego što krenete u stvaranje sjajne grafike i odaberete između video oglasa i oglasa za prezentaciju, važno je znati što želite postići.

Naš kratki vodič pružit će vam savršen pregled kako izvesti učinkovitu Facebook oglasnu kampanju.

Navedite svoj cilj oglašavanja

Bezumno puštanje oglasa u prostor društvenih medija neće funkcionisati. Iskoristite određeno vrijeme da razmislite o cilju oglašavanja.

Šta je cilj oglašavanja? To je ono što želite da vaš oglas postigne. Želite li oglas koji gradi svijest o robnoj marki, usmjerava promet na vašu web stranicu ili generira prodaju?  

Ako niste sigurni, odredite gdje se vaša ciljna publika nalazi na putu kupca. Jesu li u fazi svijesti, razmatranja ili konverzije?

Jasan cilj je od vitalnog značaja jer služi kao dodirna tačka tokom cijelog procesa. Određuje kopiju oglasa koju ćete koristiti i koliko bi vaš oglas trebao biti “napet”.

Na primjer, ako je vaša publika još uvijek u fazi svijesti, nije spremna za oglas koji kaže: “Kupite sada”. Oni nisu upoznati s vašim proizvodom, pa će njihov mentalni filter ukloniti vaš oglas kao neželjenu poštu dok se kreću kroz njihov feed vijesti.

Umjesto toga, oglas u fazi podizanja svijesti trebao bi se fokusirati na pružanje vrijednosti u odnosu na poticanje konverzija.

Ovo takođe omogućava Facebooku da vam predstavi odgovarajuće formate oglasa. Na primjer, ako pokušavate potaknuti prodaju oglašavanjem određenog proizvoda, možete stvoriti Facebook oglas s CTA -om koji usmjerava ljude na “Kupujte odmah”.

facebook oglašavanje za male biznise - kratki vodič 2021
Facebook oglašavanje za male biznise - Kratki vodič 2021

Identificirajte svoju publiku

Loše razumijevanje ciljane publike može naštetiti čak i sjajnoj reklamnoj kampanji. Ako vaša kompanija prodaje životno osiguranje, marketing za mlade od 18 do 24 godine neće osvojiti mnogo tragova.

No, ne radi se samo o osnovnim demografskim podacima poput dobi. Interesi takođe igraju važnu ulogu. Turistička kompanija koja obećava dobar provod neće imati puno sreće u prikazivanju reklama tokom informativnog programa.

Facebook vam omogućava da filtrirate ciljanu publiku prema:

  • Lokacija (želite li da vaš oglas ide ljudima koji žive u blizini univerzitetskog kampusa? U centru grada? U predgrađu?)
  • Godine (ciljate li na starije osobe? Mlade odrasle osobe? Tinejdžere?)
  • Spol
  • Jezik
  • Interesi

Facebook vam omogućava ciljanje (pa čak i isključivanje) ljudi koji imaju određena interesovanja. Tako da bi turističko poduzeće koje smo ranije spomenuli bilo pametno ciljati mlade od 18 do 24 godine na fakultetu koji vole stranice vezane za putovanja.

facebook oglašavanje za male biznise - kratki vodič 2021
Facebook oglašavanje za male biznise - Kratki vodič 2021

Također možete stvoriti prilagođenu publiku na temelju postojećih sljedbenika, posjetitelja web stranice ili korisnika aplikacije.

Nakon što ste pažljivo razmotrili prva dva strateška koraka (ciljeve i publiku), stvaranje oglasa je jednostavno kao i prikupljanje marketinške imovine.

Odredite svoj budžet

Navedite procijenjeni dnevni budžet i odaberite želite li da se vaš oglas prikazuje kontinuirano ili u određenom vremenskom periodu. Za oglašavanje na Facebooku vaša kompanija ne mora da se kotrlja. Možete voditi sporu ili snažnu kampanju, ovisno o vašem budžetu.

Također možete birati između automatskih i navedenih položaja. Facebook preporučuje automatsko postavljanje jer postavlja oglase tamo gdje će ih vaša publika najvjerojatnije vidjeti, što vam štedi vrijeme i vjerovatno je mnogo efikasnije za vaše preduzeće.

facebook oglašavanje za male biznise - kratki vodič 2021
Facebook oglašavanje za male biznise - Kratki vodič 2021

Nakon što navedete koliko možete priuštiti potrošnju, jednostavno je odabrati format oglasa, učitati odgovarajuću grafiku i dodati tekst. Facebook će pregledati i odobriti vaš oglas nakon što naručite.

facebook oglašavanje za male biznise - kratki vodič 2021
Facebook oglašavanje za male biznise - Kratki vodič 2021

Trebate li Facebook stranicu kompanije za oglašavanje?

Ne, ali u vašem je najboljem interesu da ga nabavite.

Bez Facebook stranice možete prikazivati ​​samo oglase na bočnoj traci koji su poznati kao oglasi u desnoj koloni. Sa Facebook stranicom, oglasi vaše kompanije mogu se pojaviti u Newsfeed-u kao sponzorirani postovi.

facebook oglašavanje za male biznise - kratki vodič 2021
Facebook oglašavanje za male biznise - Kratki vodič 2021

Pratite, pratite, pratite

Facebookova nadzorna ploča Ads Manager omogućuje oglašivačima da prate performanse svoje kampanje. Nadzorna ploča pruža uvid u angažman, performanse, klikove, konverzije i još mnogo toga. Također možete prilagoditi svoje mjerne podatke i usporediti performanse u različitim kampanjama i vremenskim razdobljima.

Počnite dosezati nove klijente i pretvarati postojeće putem Facebook oglasa. Prihvaćajući najbolje prakse, možete koristiti giganta društvenih medija za napredovanje u oglašivačkim ciljevima vaše kompanije.

Možda vas zanima

Drugi upravo čitaju